Vår stödjande ledamot Bo Berggren avled 86 år gammal den 18 april 2023. Han föddes i Linghed i Svärdsjö i sydöstra Dalarna och även om han sedan växte upp i Gästrikland, förblev han livet igenom Dalarna och dalakulturen trogen. Han var en av landets ledande företagsledare samtidigt som han var högt kulturintresserad.

Berggren utbildades till civilingenjör vid Kungliga Tekniska högskolan, där han avlade examen 1962 och direkt knöts till Stora Kopparbergs Bergslags AB och Domnarvets Jernverk. Här var han i början verksam med driftforskning. Åren 1968–74 var han direktör och förvaltningschef vid stålverket i Söderfors, och åren 1975–78 vice verkställande direktör för Stora Kopparbergs Bergslags AB, ofta kallat STORA.

Formativa för Bo Berggren blev åren 1978–84 då han var verkställande direktör för Incetive AB, ett bolag inom Wallenbergssfären som investerade i bolag där nya forskningsresultat omsattes i industriell utveckling och produktion. Bo kom senare att spela en betydelsefull roll också vid tillkomsten av Marcus Wallenbergs Stiftelse för skogsindustriell forskning.

År 1984 återvände Bo Berggren till STORA, först som verkställande direktör och, under de sista åren, som styrelseordförande, ett uppdrag som avslutades 1998. Under hans ledning omformades företaget i grunden. Nya verksamhetsformer inom järn-, stål- och gruvverksamheten skapades. Strategiska förvärv och investeringar av svenska och utländska företag inom massa- och pappersindustrin gjordes, bl.a. av Billerud och Papyrus. Därtill kom tillskotten Swedish Match samt tyska Feldmühle, vilket för koncernen innebar en europeisk etablering långt före EU-inträdet.

STORA blev under Bo Berggrens ledning ett av världens största skogsföretag med produktion i Europa, Nordamerika, Sydamerika samt Asien. I slutändan skapades ett ledande företag, vilket naturligtvis växte sig än starkare genom samgåendet med finländska Enso 1998 till Stora Enso. Storslagen blev invigningen av Skoghalls bruk vid en av Klarälvens deltaarmar – en av världens största kartongfabriker, – detta i närvaro av Sveriges kung och Finlands president, båda inbjudna av Bo Berggren som, naturligt nog, stod för regin.

En lång meritlista utöver det som nu nämnts kan upprättas, men exemplifieras här endast med att Bo Berggren var ordförande i Industriförbundet, Astra och SAS, vidare vice ordförande i Investor samt styrelseledamot i SEB och Ericsson.

Bo Berggrens hade som sagt betydande kulturella intressen. STORA går tillbaka till kopparbrytningen i Falun som vi har dokumenterad redan i slutet av 1200-talet. I takt med att företaget blev alltmer internationellt, gjorde Bo allt för att bo lagets lokala rötter inte skulle gå förlorade. Vid STORA:s 700-årsjubileum 1988 manifesterades detta då han bidrog till bildandet av Stiftelsen Stora Kopparberget – som sedan år 2000 äger och förvaltar Falu Gruva och andra industrimiljöer i Världsarvet Falun – samt medverkade till att Falu koppargruvas månghundraåriga historia kom att dokumenteras och levandegöras. Att gruvan år 2001 upptogs på UNESCO:s världsarvslista var till stor del Bo Berggrens förtjänst.

Då det gäller Bo Berggrens arbete som ordförande i Stiftelsen Stora Kopparberget har professor Anna Götlind, Stockholms universitet, i några fina minnesord på Facebook berättat så här: »Otroligt väl förberedd, lugn, trevlig, effektiv, strukturerad, beslutsför, men också med en fantastisk förmåga att se alla och låta alla komma till tals.» Detta är ett grant eftermäle och visar hur ett verkligt styrelseproffs leder arbetet.

Berggren var även ledamot i Sancte Örjens Gille, vilket 1921 bildats med förebild i det medeltida bergsmansgille som fanns vid Falu gruva, Convivium Sancti Georgii in monte cupri med S:t Georg som skyddspatron. Gillets främjar kulturhistorisk forskning om bergshantering. Åren 2009–12 var han gillets storålderman, alltså ordförande, och ledde enligt uppgift också de mötena mästerligt.

Hans kulturella intressen tog sig många andra uttryck. Han engagerade sig, tillsammans med hustrun Gunbritt, i Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare, vårdade dess blomsterprakt och bidrog till att levandegöra Karlfeldts diktning. Berggren ägde ett stort intresse också för musik, inte minst spelmansmusik, och bidrog till musikfestivalen »Musik vid Siljan» som startade 1969. Och så höll han på Leksands IF i ishockey!

Bo Berggren har karakteriserats som en handlingskraftig ledare med ett starkt socialt patos, aktiv också i samhällsdebatten. Därtill hade han som vi sett starka kulturella intressen.

Hans verksamhet uppmärksammades i vida kretsar och resulterade bland annat i inval i Ingenjörsvetenskapsakademien 1980 och i vår akademi 1987, detta som stödjande ledamot.

Själv träffade jag honom på vårt högtidsmöte 2017, det sista han deltog i, och hade ett fint samtal med en påtagligt varm människa som verkligen insåg värdet av den typ av folkkulturell forskning som vår akademi omhuldar.


Lars-Erik Edlund
Preses