Kungl. Gustav Adolfs Akademien har beslutat att år 2024 dela ut nära 1,3 miljoner kronor i priser för förtjänstfulla forskningsinsatser. 

Nils Ahnlunds prisfond
Professor Jonas Frykman, Lund, för hans framstående vetenskapliga verksamhet som förnyat nordisk och europeisk etnologi inom en rad områden, både i historiska studier och nutidsanalyser.

Jöran Sahlgrens prisfond
Professor Lars-Olof Delsing, Malmö, för hans synnerligen viktiga insatser för forskningen om svensk språkhistoria och dialekter, och särskilt för upprättandet och driften av Fornsvenska textbanken.

Dag Strömbäcks belöningsfond
Docent Audur Magnúsdóttir, Göteborg, för hennes framstående forskning om det fornisländska samhället, speciellt dess genusrelationer, liksom hennes omfattande gärning att inspirera till studier av den norröna litteraturen och kulturen.

Anders Diös’ fond för svensk hembygdsforskning
Fil. dr hc, Sven-Gunnar Broström, Tumba, för hans betydelsefulla insatser för att öka kunskapen om bronsålderns hällristningar.

Kungl. Gustav Adolfs Akademiens fond för svensk folklivsforskning 
Sångaren och författaren Hans Caldaras, Stockholm, för hans viktiga insatser för den romska musiken i Sverige och målmedvetna arbete med att sprida kunskap om de svenska romernas historia.

Docent Bo Petré, Sollentuna, för hans grundläggande forskning om förhistorien på Lovö, med bäring på hela Mälarområdet, sammanfattat i den populära boken Arkeologi på Lovö (2024).

Torsten Janckes minnesfond
Professor Stephan BorgehammarDalby, för hans omfattande insatser med att sammanfoga kyrko- och kulturhistoriska perspektiv, ett arbete som i hög grad bidragit till en fördjupad förståelse av relationerna mellan kyrkan som institution och allmänhetens religiösa erfarenheter.

Docent Erik Magnusson Petzell, Göteborg, för hans skarpsinniga syntaxhistoriska arbete på svenskans område, inte minst för de innovativa dialektologiska studierna.  

Ph.D. Marie Eberson Degnæs, Oslo, för hennes nyskapande avhandling Minnebånd og minneknuter (2023), vari hon analyserar hur barnbarn till överlevande berättar om att leva med förintelsen som ett familjeminne och som ett offentligt, samhälleligt minne.

Ph.D. Júlíana Þóra Magnúsdottir, Reykjavík, för hennes avhandling Their Own Voices (2023), vari hon genom att tillämpa nya analytiska metoder och genusorienterade perspektiv väsentligt ökar kunskapen om kvinnors sägenberättande.

Harry Karlssons fond för folklivsforskning 
Docent Anna Westin, Stockholm, för hennes tvärvetenskapliga forskning i gränssnittet mellan agrarhistoria och ekologi, där hon genom historiska källor belyser graden av resiliens i skilda agrara system.

Erik och Dency Östhols donationsfond
Fil. dr Sofia Joons, Helsingfors, för hennes framstående arbete med att revitalisera och utforska estlandssvensk musik, senast genom avhandlingen ”Det var främlingar och dock fränder” (2024).

Sten Carlssons minnesfond 
Professor Ulf Beijbom, Växjö, för hans mångåriga och framstående arbete med att samla in, bevara, forska och sprida kunskap om emigration samt om svensk bosättning och kultur i Nordamerika.

Gösta Bergs minnesfond 
Fil. dr Johanna Thorelli, Göteborg, för hennes avhandling De tjänstvilliga vännernas samhälle (2023), som förtjänstfullt belyser handlingsnormer inom såväl privat som offentlig kultur under den period då den tidigmoderna staten växte fram.

Kungl. Gustav Adolfs Akademiens pedagogiska pris (ur Anders Diös’ fond)
F. intendenten Lena Kättström Höök, Stockholm, för hennes stora insatser att förmedla material och kunskaper om traditioner till en bred allmänhet.

Bokförläggaren Johnhard Mikkelsen, Vestmanna, Färöarna, för hans stora insatser för färöiskan, såväl genom en omfattande utgivning av böcker författade på färöiska och litteratur översatt till färöiska som genom digital ordboksutgivning.

Marie-Louise och Gösta Virdings fond 
Sören Kabell, Unnaryd, för hans mångåriga arbete för att bevara och sprida kunskaper om sydsvenskt bonadsmåleri.

Brita Janckes prisfond för textilhistorisk forskning
Professor Bo Lönnqvist, Helsingfors, för hans framstående forskning om hur kläder och dräkt format människors erfarenheter och levda liv, inte minst om grundläggande frågor om klädseln betydelse för mänsklig värdighet.